Trygghet - Vänskap - Kunskap
Tre viktiga ord för oss alla här i Lagmans skola.

Detta läsår kommer vi också att satsa på att utvecklas inom det digitala området.

 

Hej alla!

22.5.2014

Det känns bra när vi lyckas med att låta eleverna komma till tals i pressen. ÖT (21.5.2014) skrev en lång artikel om den trafikundersökning som flickorna i åk 5 gjorde i samband med att de lärde sig grunderna i statistik. En intervju fanns också på tidningens webbsida. Mindre positivt var att resultatet av deras undersökning visade att bilisterna i Jakobstad inte har ett gott trafikbeteende. Det är alldeles för många som struntar i att stanna vid rött ljus! Eller att stanna vid övergångsstället när man kör upp vid sidan av en bil som stannat för att släppa över fotgängare.Vår skola ligger alldeles intill de korsningar där bilisterna inte respekterar trafikreglerna. Skärpning alla vuxna! Vi är förebilder för våra barn! Inte vill väl någon med flit heller orsaka fara för barn i trafiken?      Catharina

 

Hej!

2.6.2014

Så är terminen slut, den blomstertid sjungen, eleverna omkramade och ivägskickade på sommarlov. Mitt första år som rektor har varit mycket intressant och givande. Det är ett jobb som kräver allt av en under dagen med kolleger och elever. När skolhuset tystnar på eftermiddagen och det blir lugn och ro och tid för arbete är krafterna oftast slut. Det tar tid att vänja sig vid en omväxlande miljö som skolmiljön. Men det går bättre och bättre för var dag. Nu så här i början av sommaren ska jag planera kommande läsår. Jag sätter upp information på denna sida vartefter. Jag önskar er alla en riktigt skön och vilsam sommar tillsammans med familjen!

 

 

Catharina

 

Hej alla!

2.12.2014

Tänk vad tiden går! Snart, alladeles snart är det jul och då är halva skolåret till ända. Det roligaste återstår då det tisslas och tasslas i varje vrå i skolan. Julsånger och luciaverser övas bakom stängda dörrar. Alla får vara med. Terminen med temat vänskap och respekt har förhoppningsvis burit frukt. Även på adventsgudstjänsten i kyrkan betonade prästen hur viktigt det är att vi respekterar varandra och tar hand om varandra. Du ska vara sådan mot din vän och klasskamrat som du vill att de ska vara mot dig. En så enkel och tydlig regel är grunden för samvaron i skolan och på fritiden.

Femmorna har gjort en spännande undersökning om våra matvanor i skolan. Resultatet av denna kommer att publiceras så småningom, men så mycket kan jag säga att det nog tarvas en grundlig eftertanke och diskussion om hur vi ser på vår mat och skolmaten i synnerhet. Det handlar i mångt och mycket om attityder. Attityder och eget ansvar sätter man grunden för i varje hem. I skolan försöker vi sedan förfina och lyfta de viktiga sakerna, bland annat när det gäller matvanor och matbeteende. Spännande fortsättning följer....

Nu sätter vi in slutspurten med prov, utflykter, övningar och fester (fest varje vecka! – självständighetsfest, Luciafest och julfest!)!

Catharina

 

Hej på er!

8.2.2015

Med risk för att bli tjatig: Nog går det snabbt! Hinner inte ens börja fundera på vad jag ska skriva så har en tredjedel av terminen rusat iväg! Vi är mitt i VÄN-liga veckan dvs.veckan med extra stort fokus på hur viktigt det är att vi kan vara vänner. Alla mår så mycket bättre om vi kan komma överens med varandra! Dagens barn umgås på ett helt annat sätt än tidigare generationer gjort och ibland tror jag att vi vuxna inte riktigt hänger med i svängarna. Vet du vad ditt barn sysslar med? Och då tänker jag närmast på det allstädes närvarande nätet. Barnen har kompisar som de träffar under skoldagen och på fritiden, men de flesta umgås också via sociala medier av alla de slag. Många av dessa har en åldersgräns på 13 år, men det har nog ingen inverkan i praktiken, om barnen får vistas ute i cyberspace utan att någon vuxen håller efter dem. Egentligen är det ganska hemskt: barnen förväntas veta vad de ska göra och hur de ska bete sig därute, men oftast får de inga instruktioner eller handledning. Det är som om vi vuxna skulle ge barnen en moped när de är underåriga och låta dem köra fritt utan att ens först lära dem och sedan inte heller övervaka och utvärdera hur de lyckas.  Nästan alla barn har idag en egen smartphone med internetuppkoppling,vilket gör att de i princip har tillgång till hela cyberrymden dygnet runt. I skolan ska telefonerna var tysta eller avstängda så länge eleverna befinner sig i skolan eller på skolans område. Detta helt enkelt för att vi inte har någon möjlighet att övervaka vad de egentligen sysslar med på nätet. Likväl får vi emellanåt försöka reda upp vad de ställt till med speciellt på de sociala medierna. Mobbning i dessa fora är mycket svår att övervaka och åtgärda OM man inte hemma hjälper och lär barnen att använda sina telefoner på ett vettigt sätt. Det görs bäst genom att diskutera vad som är tillåtet och inte tillåtet och hur det kan bli om man inte följer beteendereglerna. Det är också skäl att allvarligt diskutera vilka faror som lurar på nätet. Det är föräldrarnas ansvar att lära barnen använda sina telefoner och att övervaka deras engagemang i cybervärlden. Barnen kan inte själva lära sig detta. Vi pratar om dehär frågorna i skolan men vi kan inte övervaka vad de gör därute: Det måste ni föräldrar göra. 

Jag önskar er allt gott!

Catharina

 

 

 

Hej!

17.6.2015

Ett intensivt skolår är till ända och planeringen inför nästa pågår för fullt. Eleverna har fått sommarlov och likaså lärarna, men här i skolan är det fullt med aktiviteter av annat slag: ventilationssystemet förnyas, fönstren i festsalen har målats, förbättringar av alla de slag pågår i fastigheten och Stina och Minna storstädar. Allt för att på bästa sätt kunna möta nästa läsår och dess elever. Lite bekymmersamt är det med ofog på skolgården på kvällarna. Alla är välkomna att vara här men det är önskvärt att man inte förstör eller skräpar ner. Eleverna har planterat i Masken (vår trädgård) och jag hoppas innerligt att den får vara ifred för eventuellt ofog. Alla elever och föräldrar är välkomna hit och vattna och rensa under sommaren. Kranen är trasig just nu (ofog!) men den ska fixas snarast. Det är så roligt att tillsammans med eleverna få skörda fina grödor på hösten och tanken på att ordna en skördefest för alla elever och föräldrar finns i mina planer. Några 4H-flickor kommer att vara här och vattna och rensa några gånger under sommaren tillsammans med Maskenläraren Monika. Ni är så hjärtligt välkomna med!

Det är alltid lite vemodigt att ta avsked av de elever som går vidare till sexan, men så ska det ju vara. Jag blir alltid lika uppfylld av allt jag vill säga dem som ord på vägen, och inte var det ju annorlunda detta år heller. 

Jag önskar er alla en riktig skön och givande sommar. 

Umgås med varann och njut av sol och värme!

Catharina

 

Hej Alla!

31,12,2019

Det är ett bra tag sedan jag skrivit något här. Tiden går så snabbt och det är mycket att göra. Dessutom har infokanalerna utökats i och med Facebook och instagram. Lagmans har en egen facebooksida och föreningen Hem och skola har också en sida. Det tar tid att uppdatera alla infosidor vilket betyder att en del faller i glömska. 

Nåja. Julfesten och julen är firad. Jag hoppas att alla kunde finna nöje och stämning i vår julfest i Schaumansalen. Eleverna och lärarna hade jobbat hårt med förberedelser för festen och de gjorde ett gott arbete! Jag är tacksam för allas insatser.

Ett nytt år står för dörren och inte bara det. Det är även ett nytt decennium. Tiderna förändras och skolan med dem. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att alla ska ha det bra i skolan och att alla ska få de grundkunskaper de behöver för sitt fortsatta liv. Skolan firar 110 år detta år och det kommer att bli fest  under höstterminen. I förskolan har det skett förändringar inför det nya året: Bitte har gått i pension och ny förskollärare för Solrosorna är Johanna Storbacka. Vi önskar henne varmt välkommen och hoppas att vi ska trivas tillsammans!

 

Jag hoppas att alla vill bidra till att vi ska lyckas med vårt arbete med era barn/våra elever. Tag kontakt om det är något ni vill rätta  till, bekymrar er för eller vill tacka för.

 

Jag önskar alla ett GOTT och LÄRORIKT NYTT ÅR 2020!

Catharina

 

 PS. Glöm inte reflexen! Det är mörkt ute!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
stäng