Trygghet - Vänskap - Kunskap
Tre viktiga ord för oss alla här i Lagmans skola.

Detta läsår kommer vi också att satsa på att utvecklas inom det digitala området.

Mormor Lydia i Lagmans skola

Lagmans skola i har 186 elever från förskola till årskurs 5 och våra elever är av många olika nationaliteter. Det är livligt i korridorerna i skolans tre våningar och varje sak som bidrar till trygghet och lugn välkomnas! Mormor Lydia bidrar till lugn och ro i korridorerna under rasttid, men fungerar också som en trygg tillflyktsort för elever i behov av ”time-out” under lektionstid.

 

VISIONEN ”LYDIA”

 

En stickande, virkande, läsande eller ritande tant ”mormor Lydia” som fungerar som en varm närvaro, en kärleksfull äldre kvinna som inte har bråttom någonstans utan finns till för en pratstund. Eleven kan sätta sig ner bredvid henne en stund och se på vad hon gör. En ”lugnande beröring” i skolans brusande vardag.

Ett minimormorsrum, ett andningshål med trygghet och harmoni mitt i springet i korridorerna.

 

Mormor sitter varje dag i sin Mormorshörna mellan kl. 9.45 och 12.30. Eleverna kommer på besök till henne under skolans långraster. Halva rasten kan man vara hos mormor och halva rasten ute på gården för att få frisk luft. Mormor byter skepnad varje dag och vissa dagar är hon t.o.m. två!

Eleverna trivs bra i mormors sällskap och hos henne får man sticka, pyssla, läsa eller bara prata om man så vill. I detta nu finns det sex aktiva mormödrar och några reserver.

Kvinnonätverket Lydia är en frivillig grupp kvinnor som kommit tillsammans genom en öppen inbjudan i handarbetande kvinnogrupper, stickkaféer, syföreningar, kyrkokör osv. i de kristna församlingarna i staden. Många av damerna är aktiva i olika församlingar i staden, men tanken och målet är inte att propagera för religion eller tro i skolan utan att erbjuda en lugn vuxennärvaro. Många har en tidigare anknytning till skolvärlden eller barnarbete eller till och med till Lagmans skola. En del har egna barnbarn som gör att skolvärldens känns viktig och angelägen. 

 

Initiativet till mormor Lydia kom från en förälder -Jutta Eklöf- och hon belönades med Hem & Skolaförbundets kompisUggla. 

cld 2015

Denna sida skapades den: 2015-02-06 12:16

 
stäng